Tęczowo Zielona Żywa Kuchnia

Rainbow Green Diet

Przepisy z książki Rainbow Green Live-Food Cuisine dr Gabriel Cousens

Chlebek Jabłkowo Cynamonowy

Składniki:

2 szkl. siemienia lnianego, świeżo zmielonego

1 szkl. migdałów, namoczonych

1/2 szkl. rodzynek, namoczonych

1 szkl. jabłka, zmiksowanego na mus

1 jabłko starte na tarce

2 łyżki cynamony szczypta soli celtyckiej

1/2 laski wanilii

Apple Bread and Almond Milk

Sposób przygotowania: Zmiel siemię lniane w młynku do kawy lub blenderze na bardzo drobny proszek. Do robota kuchennego wrzuć migdały i zetrzyj na miał. Rodzynki, jabłko, wanilię zmiksuj w blenderze na gładko. Zmieszaj wszystkie składniki w misce; dodaj cynamon, sól, dobrze wymieszaj. Formuj bochenki o wymiarach ca. 10x20x3cm i przekrój na 4 części. Włóż bochenki do dehydratora. Odwadniaj w temperaturze 60 stopni przez 2-3 godziny, potem w temperaturze 45 stopni przez 2 godziny lub do czasu kiedy uzyskasz upragnioną kruchość chlebka.

Indyjski płaski chlebek

Składniki: 1 kalafior

1 marchewka

2 szkl. złotego lnu, świeżo zmielonego

1 szkl. namoczonych ziaren słonecznika

1 i 1/2 szkl. wody

2 łyżki kurkumy

1 łyżka cynamonu

1 łyżka soli celtyckiej

Sposób przygotowania: Kalafior i marchewkę zmiel w na miazgę w maszynie Champion*. Połącz z pozostałymi składnikami. Płasko rozłóż w Dehydratorze na papierze, nie pozostaw żadnych przerw. Odwadniaj w temperaturze 60 stopni przez 1 godzinę. Przewróć na drugą stronę i odwadniaj przez następne 2 godziny.

* Dehydrator – w Polsce dostępny na stronie mocsokow.pl

* Champion – można użyć także wytłaczarki typu Green Star lub tradycyjnej, ręcznej maszynki do mielenia.

Pad Thai: Kolorowy makaron z warzyw z tajskim sosem

Istnieje wiele opcji w tym przepisie! Nasze ulubione makarony są wykonane z następujących warzyw:

Dynia

Biała lub Czerwona kapusta

Marchewki

Rzepa

Cukinia

Pulpa z młodego kokosa

Sposób przygotowania: Przy użyciu nożyka do makaronów lub obieraka do warzyw możesz zrobić spaghetti z warzyw. Jeżeli nie masz specjalnego nożyka do makaronu z warzyw, możesz poszatkować kapustę na drobno, z tego wyjdzie też fajny makaron. Jeżeli makaron z warzyw jest zbyt twardy dodaj trochę soli celtyckiej i zostaw na kilka minut aż zmięknie.

Sos Pad Thai

1 szklanka pulpy kokosowej

1/2 szklanki wody kokosowej

1/2 szklanki orzechów makadamia (nienamoczonych)

1/4 szklanki wody filtrowanej

1 ząbek czosnku

1/8 szklanki soku z limonki

1 łyżka octu jabłkowego

1/2 łyżki soli celtyckiej

1/2 łyżki startego świeżego imbiru

1/4 łyżki cayenne

1/4 łyżki czarnego pieprzu S

Sposób przygotowania: Zmiksuj wszystkie składniki w robocie kuchennym na gładką masę. Zmieszaj z makaronem z warzyw. Udekoruj warzywami (przykłady): zielonym groszkiem, czerwoną papryką, marchewką, kalafiorem, brokułem, świeżą kolendrą i ziarnami sezamu.

Przepis z książki Rainbow Green Live-Food Cuisine dr Gabriel Cousens

* Wariacja sosu Pad Thai wg Mandev Kaur

1 szklanka namoczonego sezamu

1/2 łyżki startego świeżego imbiru

1/2 świeżej papryczki chilli

1 ząbek czosnku

1/8 szklanki świeżego soku z cytryny

1/2 łyżeczki kuminu

1/2 łyżeczki soli morskiej

1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

2 łyżki oleju lnianego

Sposób przygotowania: Zmiksuj wszystkie składniki oprócz oleju lnianego w robocie kuchennym lub blenderze na gładką masę. Na koniec dodaj olej lniany i wymieszaj sos ręcznie. Zmieszaj sos z kolorowym makaronem i ozdób sezonowymi ziołami: natką zielonej pietruszki, kolendrą, szczypiorkiem, a także pokrzywą lub drobno posiekanymi młodymi liśćmi mlecza.