Najbardziej podstawowy szkic programu “Cud pH”
fragment z książki „Próbowałam już tylu diet… przełomowy program uzdrawiający Cud pH”, Robert i Shelley Young
Poniższy fragment jest ogólną propozycją diety, nie jest zaleceniem czy receptą, oraz nie zastępuje profesjonalnej, indywidualnej kosultacji ws. odżywiania.
Etap 1. Okres przejściowy
Przez 12 tygodni zastępowanie i eliminowanie produktów kwasotwórczych i przechodzenie na dietę zasadową.
Ramy czasowe są elastyczne w zależności od etapu odżywiania na jakim jesteś.
Możesz realizować jeden lub więcej kroków naraz jeżeli nie sprawia ci to trudności.
Niezależnie od tempa wprowadzania nowych nawyków, chodzi o wyraźne i trwałe rezultaty by zbudować
solidny fundament dla dalszej pracy. 12 kroków okresu przejściowego:
1. Śniadanie.
Po nocy organizm potrzebuje napełnić się w łagodny i zdrowy sposób. Zaczynaj swój dzień od zjedzenia niskowęglowodanowego, bogatego w włókna i wodę, smacznego posiłku. Przykładowy przepis: “Odświeżające śniadanie” :Sałata, pomidory, cebulka, ogórki; awokado; olej lniany; 2-3 łyżki gotowanej kaszy gryczanej lub prosa
2. 70/30.
Komponuj każdy posiłek tak, aby był przynajmniej w 70% zasadowy.
Ziemia i ciało składa się w 70% z wody, niech twój talerz również odzwierciedla:
70% produktów o dużej zawartości wody i zasadowych (patrz: tabela produktów).
3. Produkty Surowe.
Gotowanie potraw dosłownie odbiera im życie i sprawia, że są dłużej trawione. Surowe produkty są
zasadotwórcze, idealnie byłoby gdyby 3/4 twojego talerza pokrywało surowe jedzenie o wysokiej zawartości
wody – na przykład wielka porcja surówki, obok trochę brązowego ryżu, fasolki szparagowej.
Ideałem są kiełki roślin. Gdy doprawisz je zdrowymi dipami i sosami, wówczas surowe warzywa staną się
wspaniałą, zdrową przekąską. Surowe nie znaczy zimne. Sztuka polega na tym, aby temperatura nie
przekraczała 48 stopni.
4. Deser
Stopniowo wycofaj słodkie desery. Jeden taki deser potrafi zrujnować nawet najlepszy zasadowy posiłek.
Jeżeli w twoim zwyczaju jest jedzenie słodyczy, zastąp je początkowo owocami, a potem stopniowo zastępuj je
warzywnym przekąskami: surowymi warzywami z dipem, awokado, chrupiącą papryką lub po prostu surówką.
5. Mięso i Dobre Źródła Białka
Wykluczenie mięsa z diety jest bezbolesne, jeżeli robisz to stopniowo. Najpierw zredukuj ilości, potem
zrezygnuj z czerwonego mięsa, białego mięsa, a na końcu z ryb.
Dobre źródło białka: orzechy, pestki, migdały, siemię lniane, sezam. Orzechy i nasiona namaczaj w filtrowanej
wodzie. Unikaj uszkodzonych i połamanych pestek i orzechów.
6. Nabiał.
Wyeliminowanie mleka i jego przetworów. Zastąp mleko krowie mlekiem migdałowym lub z innych orzechów
(patrz: Przepisy Jogina).
7. Drożdże.
Zrezygnuj z pieczywa drożdżowego. Zamiast chleba możesz przygotowywać domowe tortille ze zmielonych
nasion i zbóż (gryka, proso, orkisz). Dla osób z przewlekłymi problemami infekcji grzybicznych, można tymczasowo zrezygonować ze spożywania grzybów typu pieczarki.
8. Biała mąka.
Mąkę zastąp ugotowanymi, pełnoziarnistymi zbożami: gryka, proso, ryż.
9. Biały ryż.
Biały ryż zastąp ryżem brązowym, ryżem basmati lub ryżem jaśminowym. Najlepsze są kiełki zbóż.
Pamiętaj, że gotowane ziarna należą do 20-30% części posiłku, która może być kwasowa.
10. Cukier jako dodatek.
Uważaj na cukier w gotowych produktach. Nie używaj sztucznych słodzików, które są toksyczne.
W okresie przejściowym dozwolone słodziki to: stewia lub sproszkowany korzeń cykorii.
11. Owoce.
Wyeliminuj owoce z wyjątkiem tych niskocukrowych: pomidory, awokado, cytryna, limonka.
12. Sosy, przyprawy, dodatki.
Przetworzone dodatki typu ketchup, musztarda, ocet czy sos sojowy zastąp zdrowymi dresingami
z oleju lnianego, oliwy z oliwek extra vergin, cytryny, czosnku, cebuli, imbiru, świeżych ziół takich jak bazylia,
majeranek, mięta, zielona natka pietruszki i koperku, oraz przypraw z upraw ekologicznych.
Etap 2: Oczyszczanie
Czas diety oczyszczającej jest różny u różnych ludzi i zależy od konkretnej sytuacji i stopnia tolerowania
tej metody. Na ogół po 3-10 dniach uzyskuje się pożądany rezultat. Etap oczyszczania to głównie odżywianie
sokami przez krótki okres czasu. Oczyszczanie eliminuje z całego organizmu odpadki kwasowe i szkodliwe
drobnoustroje, odtruwając krew, tkanki i układ trawienny. Szczegóły tego etapu znajdziesz w książce
Roberta i Shelley Young Próbowałam już tylu diet – przełomowy program uzdrawiający – cud pH.
Przed przystąpieniem do tego etapu, podobnie jak w przypadku restrykcyjnej diety, skonsultuj się ze swoim lekarzem.
Etap 3: Dieta ściśle zasadowa
Trwa siedem tygodni, polega ona na spożywaniu tylko produktów zasadowych.
Ostatecznie twoja dieta będzie w 70-80% zasadowa w chwili rozpoczęcia programu wskaźnik powinien wynosić 100%.
Zasadniczo trzymaj się warzyw o dużej zawartości wody, zwłaszcza warzyw zielonych, i jak najczęściej jedz je na surowo.
Etap 4: Utrzymywanie diety
Teraz twoja dieta może być w 70-80% zasadowa i możesz dodawać do niej całą gamę zdrowych produktów takich jak produkty zbożowe i warzywa skrobiowe.
Pełen program „Cud pH” znajdziesz w książce Próbowałam już tylu diet… przełomowy program uzdrawiający – Cud pH autorstwa Roberta i Shelley Young.
Robert Young jest pionierem diety alkalizującej we współczesnej dietetyce. Z wykształcenia jest mikrobiologiem, w swoich badaniach nad fenomenem odżywiania alkalizującego, stosuje badania żywej i suchej kropli krwi oraz inne badania mikroskopowe, które dają rzeczywisty obraz postępu u osób stosujących program alkalizujący.
Shelley Young, żona Roberta, matka czworga dzieci. Autorka przepisów dla programu Cud pH. Jej głębokie doświadczenie w kuchni zasadowej jest praktycznym wsparciem, podaje wiele patentów i sposobów jak przeorganizować kuchnię na zdrową i bezpieczną dla całej rodziny.
Ten program doskonale wspiera codzienny trening każdej formy jogi i medytacji.