Przepisy z książki Rainbow Green Live-Food Cuisine dr Gabriel Cousens
Chlebek Jabłkowo Cynamonowy
Składniki:
2 szkl. siemienia lnianego, świeżo zmielonego
1 szkl. migdałów, namoczonych
1/2 szkl. rodzynek, namoczonych
1 szkl. jabłka, zmiksowanego na mus
1 jabłko starte na tarce
2 łyżki cynamony szczypta soli celtyckiej
1/2 laski wanilii
Sposób przygotowania: Zmiel siemię lniane w młynku do kawy lub blenderze na bardzo drobny proszek. Do robota kuchennego wrzuć migdały i zetrzyj na miał. Rodzynki, jabłko, wanilię zmiksuj w blenderze na gładko. Zmieszaj wszystkie składniki w misce; dodaj cynamon, sól, dobrze wymieszaj. Formuj bochenki o wymiarach ca. 10x20x3cm i przekrój na 4 części. Włóż bochenki do dehydratora. Odwadniaj w temperaturze 60 stopni przez 2-3 godziny, potem w temperaturze 45 stopni przez 2 godziny lub do czasu kiedy uzyskasz upragnioną kruchość chlebka.
Indyjski płaski chlebek
Składniki: 1 kalafior
1 marchewka
2 szkl. złotego lnu, świeżo zmielonego
1 szkl. namoczonych ziaren słonecznika
1 i 1/2 szkl. wody
2 łyżki kurkumy
1 łyżka cynamonu
1 łyżka soli celtyckiej
Sposób przygotowania: Kalafior i marchewkę zmiel w na miazgę w maszynie Champion*. Połącz z pozostałymi składnikami. Płasko rozłóż w Dehydratorze na papierze, nie pozostaw żadnych przerw. Odwadniaj w temperaturze 60 stopni przez 1 godzinę. Przewróć na drugą stronę i odwadniaj przez następne 2 godziny.
* Dehydrator – w Polsce dostępny na stronie mocsokow.pl
* Champion – można użyć także wytłaczarki typu Green Star lub tradycyjnej, ręcznej maszynki do mielenia.
Pad Thai: Kolorowy makaron z warzyw z tajskim sosem
Istnieje wiele opcji w tym przepisie! Nasze ulubione makarony są wykonane z następujących warzyw:
Dynia
Biała lub Czerwona kapusta
Marchewki
Rzepa
Cukinia
Pulpa z młodego kokosa
Sposób przygotowania: Przy użyciu nożyka do makaronów lub obieraka do warzyw możesz zrobić spaghetti z warzyw. Jeżeli nie masz specjalnego nożyka do makaronu z warzyw, możesz poszatkować kapustę na drobno, z tego wyjdzie też fajny makaron. Jeżeli makaron z warzyw jest zbyt twardy dodaj trochę soli celtyckiej i zostaw na kilka minut aż zmięknie.
Sos Pad Thai
1 szklanka pulpy kokosowej
1/2 szklanki wody kokosowej
1/2 szklanki orzechów makadamia (nienamoczonych)
1/4 szklanki wody filtrowanej
1 ząbek czosnku
1/8 szklanki soku z limonki
1 łyżka octu jabłkowego
1/2 łyżki soli celtyckiej
1/2 łyżki startego świeżego imbiru
1/4 łyżki cayenne
1/4 łyżki czarnego pieprzu S
Sposób przygotowania: Zmiksuj wszystkie składniki w robocie kuchennym na gładką masę. Zmieszaj z makaronem z warzyw. Udekoruj warzywami (przykłady): zielonym groszkiem, czerwoną papryką, marchewką, kalafiorem, brokułem, świeżą kolendrą i ziarnami sezamu.
Przepis z książki Rainbow Green Live-Food Cuisine dr Gabriel Cousens
* Wariacja sosu Pad Thai wg Mandev Kaur
1 szklanka namoczonego sezamu
1/2 łyżki startego świeżego imbiru
1/2 świeżej papryczki chilli
1 ząbek czosnku
1/8 szklanki świeżego soku z cytryny
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki soli morskiej
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
2 łyżki oleju lnianego
Sposób przygotowania: Zmiksuj wszystkie składniki oprócz oleju lnianego w robocie kuchennym lub blenderze na gładką masę. Na koniec dodaj olej lniany i wymieszaj sos ręcznie. Zmieszaj sos z kolorowym makaronem i ozdób sezonowymi ziołami: natką zielonej pietruszki, kolendrą, szczypiorkiem, a także pokrzywą lub drobno posiekanymi młodymi liśćmi mlecza.