Przepisy Jogina: Tęczowo Zielona Kuchnia

Przepisy z książki Rainbow Green Live-Food Cuisine dr Gabriel CousensRainbow Green Diet

Chlebek Jabłkowo Cynamonowy

Składniki:

2 szkl. siemienia lnianego, świeżo zmielonego

1 szkl. migdałów, namoczonych

1/2 szkl. rodzynek, namoczonych

1 szkl. jabłka, zmiksowanego na mus

1 jabłko starte na tarce

2 łyżki cynamony

szczypta soli celtyckiej

1/2 laski wanilii

Apple Bread and Almond Milk

Sposób przygotowania:

Zmiel siemię lniane w młynku do kawy lub blenderze na bardzo drobny proszek.

Do robota kuchennego wrzuć migdały i zetrzyj na miał.

Rodzynki, jabłko, wanilię zmiksuj w blenderze na gładko.

Zmieszaj wszystkie składniki w misce; dodaj cynamon, sól, dobrze wymieszaj.

Formuj bochenki o wymiarach ca. 10x20x3cm i przekrój na 4 części.

Włóż bochenki do dehydratora*. Odwadniaj w temperaturze 60 stopni przez 2-3 godziny, potem w temperaturze 45 stopni przez 2 godziny lub do czasu kiedy uzyskasz upragnioną kruchość chlebka.

Indyjski płaski chlebek

Składniki:

1 kalafior

1 marchewka

2 szkl. złotego lnu, świeżo zmielonego

1 szkl. namoczonych ziaren słonecznika

1 1/2 szkl. wody

2 łyżki kurkumy

1 łyżka cynamonu

1 łyżka soli celtyckiej

Sposób przygotowania:

Kalafior i marchewkę zmiel w na miazgę w maszynie Champion*. Połącz z pozostałymi składnikami. Płasko rozłóż w dehydratorze na papierze, nie pozostaw żadnych przerw. Odwadniaj w temperaturze 60 stopni przez 1 godzinę. Przewróć na drugą stronę i odwadniaj przez następne 2 godziny.

 

* Dehydrator – w Polsce dostępny na stronie mocsokow.pl

* Champion – można użyć także wytłaczarki typu Green Star lub tradycyjnej, ręcznej maszynki do mielenia.