Przepisy z książki Rainbow Green Live-Food Cuisine dr Gabriel Cousens
Chlebek Jabłkowo Cynamonowy
Składniki:
2 szkl. siemienia lnianego, świeżo zmielonego
1 szkl. migdałów, namoczonych
1/2 szkl. rodzynek, namoczonych
1 szkl. jabłka, zmiksowanego na mus
1 jabłko starte na tarce
2 łyżki cynamony
szczypta soli celtyckiej
1/2 laski wanilii
Sposób przygotowania:
Zmiel siemię lniane w młynku do kawy lub blenderze na bardzo drobny proszek.
Do robota kuchennego wrzuć migdały i zetrzyj na miał.
Rodzynki, jabłko, wanilię zmiksuj w blenderze na gładko.
Zmieszaj wszystkie składniki w misce; dodaj cynamon, sól, dobrze wymieszaj.
Formuj bochenki o wymiarach ca. 10x20x3cm i przekrój na 4 części.
Włóż bochenki do dehydratora*. Odwadniaj w temperaturze 60 stopni przez 2-3 godziny, potem w temperaturze 45 stopni przez 2 godziny lub do czasu kiedy uzyskasz upragnioną kruchość chlebka.
Indyjski płaski chlebek
Składniki:
1 kalafior
1 marchewka
2 szkl. złotego lnu, świeżo zmielonego
1 szkl. namoczonych ziaren słonecznika
1 1/2 szkl. wody
2 łyżki kurkumy
1 łyżka cynamonu
1 łyżka soli celtyckiej
Sposób przygotowania:
Kalafior i marchewkę zmiel w na miazgę w maszynie Champion*. Połącz z pozostałymi składnikami. Płasko rozłóż w dehydratorze na papierze, nie pozostaw żadnych przerw. Odwadniaj w temperaturze 60 stopni przez 1 godzinę. Przewróć na drugą stronę i odwadniaj przez następne 2 godziny.
* Dehydrator – w Polsce dostępny na stronie mocsokow.pl
* Champion – można użyć także wytłaczarki typu Green Star lub tradycyjnej, ręcznej maszynki do mielenia.