Tęczowe przepisy jogina: Pad Thai

Pad Thai: Kolorowy makaron z warzyw z tajskim sosem

Istnieje wiele opcji w tym przepisie! Nasze ulubione makarony są wykonane z następujących warzyw:

Dynia

Biała lub Czerwona kapusta

Marchewki

Rzepa

Cukinia

Pulpa z młodego kokosa

Sposób przygotowania: Przy użyciu nożyka do makaronów lub obieraka do warzyw możesz zrobić spaghetti z warzyw. Jeżeli nie masz specjalnego nożyka do makaronu z warzyw, możesz poszatkować kapustę na drobno, z tego wyjdzie też fajny makaron. Jeżeli makaron z warzyw jest zbyt twardy dodaj trochę soli celtyckiej i zostaw na kilka minut aż zmięknie.

Sos Pad Thai

1 szklanka pulpy kokosowej

1/2 szklanki wody kokosowej

1/2 szklanki orzechów makadamia (nienamoczonych)

1/4 szklanki wody filtrowanej

1 ząbek czosnku

1/8 szklanki soku z limonki

1 łyżka octu jabłkowego

1/2 łyżki soli celtyckiej

1/2 łyżki startego świeżego imbiru

1/4 łyżki cayenne

1/4 łyżki czarnego pieprzu

Sposób przygotowania: Zmiksuj wszystkie składniki w robocie kuchennym na gładką masę. Zmieszaj z makaronem z warzyw. Udekoruj warzywami (przykłady): zielonym groszkiem, czerwoną papryką, marchewką, kalafiorem, brokułem, świeżą kolendrą i ziarnami sezamu.

Przepis z książki Rainbow Green Live-Food Cuisine dr Gabriel Cousens

* Wariacja sosu Pad Thai wg Mandev Kaur

1 szklanka namoczonego sezamu

1/2 łyżki startego świeżego imbiru

1/2 świeżej papryczki chilli

1 ząbek czosnku

1/8 szklanki świeżego soku z cytryny

1/2 łyżeczki kuminu

1/2 łyżeczki soli morskiej

1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

2 łyżki oleju lnianego

Sposób przygotowania: Zmiksuj wszystkie składniki oprócz oleju lnianego w robocie kuchennym lub blenderze na gładką masę. Na koniec dodaj olej lniany i wymieszaj sos ręcznie. Zmieszaj sos z kolorowym makaronem i ozdób sezonowymi ziołami: natką zielonej pietruszki, kolendrą, szczypiorkiem, a także pokrzywą lub drobno posiekanymi młodymi liśćmi mlecza.